Na Trideset i prvu nedjelju kroz godinu, 31. listopada u župi Presvetoga Trojstva u Novom Sarajevu završen je „Misijski mjesec“ tijekom kojega su vjernici ove župe prikupljali sredstva za izgradnju crkve u misiji Adea u Ugandi.

Tom prigodom sv. mise u 9:00 i 11:00 predslavio je nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH mons. Luka Tunjić, a s njim u koncelebraciji bio je župnik domaćin don Dražen Kustura. Pod pučkom sv. misom kod oltara je posluživao đakon Vrhbosanske nadbiskupije don Josip Papak.

Djelotvorna ljubav

U prigodnoj propovijedi mons. Tunjić je osvrćući se na odlomak evanđelja koji se čitao te nedjelje, a u kojemu je Isus donio dvije zapovijedi ljubavi, istaknuo kako je ljubav za kršćane apsolutna kategorija budući da je to definicija samoga Boga. „Međutim, svjesni smo kako je u današnjem svijetu došlo do profanizacije ljubavi te se njome nazivaju različite površnosti, želje za užitkom što u konačnici i nema veze s njenom biti“, kazao je propovjednik te je napomenuo kako je jedina istinska ljubav ona djelotvorna koja se ogleda u žrtvi i kako je kao takvu posvjedočio Krist na križu.

Pomoć misijama

U nastavku je rekao kako život misionara jest ostvarenje djelatne ljubavi budući da su oni ostavili svoju obitelj, dom, domovinu i pošli u nepoznato propovijedati Krista. Predstavio je misijsku djelatnost Crkve te je podsjetio kako samo u Africi postoji više od 50 000 katoličkih osnovnih škola. Zatim je progovorio o ostalim aktivnostima u koje su misionari uključeni kao što su: gradnja ambulanti i bolnica, bunara za pitku vodu te u konačnici kapela i crkava. Uz to je dao konkretne prijedloge za pomoć misijama: pretplatiti se i čitati Radosnu vijest, podržavati misijske aktivnosti tijekom liturgijske godine, koristiti misijske kasice te nadasve moliti za misionare.

Na kraju sv. misa župnik Kustura zahvalio je mons. Tunjiću na dolasku, upućenim riječima poticaja, ali i svojim župljanima na žrtvi, odricanju kroz protekli mjesec. Preporučio je sve misionare i misijska područja u njihove molitve.

Misijski mjesec u župi Presvetoga Trojstva u Novom Sarajevu započeo je 1. listopada. Vjernici su kroz mjesec dana imali prigodu, u skladu sa svojim mogućnostima, davati svoje priloge. Ovom akcijom župa se pridružila pozivu biskupa BK-a BiH da svaka župa u Bosni i Hercegovini osmisli način kako pomoći izgradnju crkve u misiji Adea u Ugandi u kojoj djeluje svećenik Vrhbosanske nadbiskupije don Gabrijel Jukić.

Pratite nas: