Na Nedjelju Dobrog Pastira, 8. svibnja u župi Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu vrhbosanski nadbiskup u miru kardinal Vinko Puljić podijelio je sakrament krizme za devetoro krizmanika, sedam iz spomenute župe te dvoje iz Tarčina.
Nakon susreta s pripravnicima za sakrament potvrde i kratkog razgovora s njima uslijedila je sv. misa u kojoj je uz kardinala Vinka u koncelebraciji bilo još četiri svećenika, među kojima i župnik vlč. Dražen Kustura, a oko oltara je posluživao đakon vlč. Josip Papak.

Riječi pozdrava i dobrodošlice u ime krizmanika, na početku euharistijskog slavlja, izrekli su Anja Đonović i Maximilian Jelačić koji su vrhbosanskom nadbiskupu u miru uručili i buket cvijeća.

Nakon naviještenog evanđelja kandidate za sakrament potvrde predstavio je župnik Kustura te je uslijedila kardinalova propovijed. U njoj je najprije krizmanicima progovorio o samoj krizmi te njezinim učincima, a zatim se obratio i njihovim kumovima i roditeljima. Posebno je napomenuo kako je materijalizam zahvatio mnoge pore društva pa tako i samo kumstvo. Podsjetio je kako je kumstvo ustvari duhovno srodstvo te kako su kumovi ti koji preuzimaju brigu za svoja kumčad. Roditelje je pozvao da i dalje budu učitelji vjere, ali nadasve svjedoci.

U drugom dijelu propovijedi osvrnuo se na Nedjelju Dobroga Pastira kada se obilježava Svjetski dan za svećenička i redovnička zvanja. Pri tome je okupljene vjernike, njih oko 130, pozvao na molitvu za nova duhovna zvanja pri tome podsjećajući kako je svako zvanje izmoljeno.

Poslije propovijedi uslijedio je sam obred podjele sakramenta potvrde kojemu su pristupili: Anja Đonović, Maximilian Jelačić, Matea Mitrović, Pavle Jelica, Neo Dautbašić, Jakov Vasilj, Filip Gotovac, Antonio Knežević i Lana Bartula.

Na kraju sv. mise, koju je animirao župni zbor pod vodstvom s. Mirele Iličić, riječi zahvale izrekao je župnik Kustura. Čestitao je krizmanicima, njihovim roditeljima i kumovima te im zaželio da osnaženi Duhom Svetim Budu prije svega svjedoci vjere te da svakoga dana u svom životu rastu i napreduju kao osobe i vjernici. Posebno je zahvalio kardinalu Puljiću na odvojenom vremenu i dolasku u Novo Sarajevo.

D. K., KT

Pratite nas: