Na Petu uskrsnu nedjelju, 15. svibnja u župi Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu sedam djevojčica i pet dječaka primilo je sakrament prve pričesti.
Nakon procesije oko crkve u kojoj su roditelji dopratili svoju djecu do oltara uslijedila je sv. misa koju je predslavio župnik vlč. Dražen Kustura, a oko oltara je posluživao đakon vlč. Josip Papak.

„Pod ovom svetom misom 12 naših prvopričesnika prvi put će pristupiti oltaru Gospodnjem te blagovati tijelo Kristovo. Njihov broj snažno podsjeća na broj Isusovih apostola. Biti apostol znači biti poslanik, biti svjedok i navjestitelj Božje riječi“, istaknuo je u uvodnoj riječi župnik uz poziv okupljenoj zajednici da moli za prvopričesnike.

U prigodnoj propovijedi vlč. Kustura se najprije osvrnuo na evanđelje koje se čitalo te nedjelje, a koje je govorilo o Isusovoj zapovijedi ljubavi njegovim učenicima na posljednjoj večeri. „Isus želi biti prijatelj sa svakim od nas. Iako je uskrsnuo i uzišao na nebo, on je ipak želio trajno ostati prisutan s nama na zemlji. I to je učinio upravo kroz svetu pričest. Svaki put kada dolazimo na sv. misu i blagujemo njegovo tijelo mi ustvari izgrađujemo naše prijateljstvo s Isusom. Iako ne vidimo njegovo tijelo u onom obliku kako je izgledao kada je bio na ovoj zemlji mi vjerujemo da je prisutan u onoj maloj hostiji“, napomenuo je propovjednik prvopričesnicima uz poruku kako Isus voli svakog čovjeka, uvijek i bezuvjetno. Zaželio im je da kroz molitvu, sakramente i ljubav prema bližnjemu izgrađuju svoje prijateljstvo s Isusom. U završnom dijelu obratio se i roditeljima koje je pozvao biti svjedocima vjere svojoj djeci. „Vaša djeca ne trebaju toliko propovjednike koliko trebaju svjedoke. Trebaju uzore i primjere u životu kako bi usvojili prave ljudske i vjerske vrednote. Neka današnji dan bude snažan poticaj vama na putu duhovne izgradnje. Neka današnja prva pričest vaše djece ne bude samo folklor, nešto izvanjsko i lišeno sadržaja, nego izazov da svakoga dana svoga života ne zaboravite ono bitno – dobro svoje djece“, zaključio je vlč. Kustura.

Poslije propovijedi uslijedila je obnova krsnih zavjeta te molitva vjernika i prinos darova u kojima su sudjelovali prvopričesnici.

Vrijedi spomenuti kako su sakrament prve pričesti primili: Lorena Schreilechner, Andrea Ilić, Ivor Ilić, Anja Vučić, Jelena Gudelj, Marta Šmigoc, Doris Mihalj, Dario Mihalj, Danijel Vidović, Roko Bošnjak i Ivan Tvrtković.

Na kraju su djeca otpjevala zahvalnu pjesmu te su uz uspomene na taj dan dobili i prigodne darove, a druženje za sve prisutne bilo je nastavljeno u župnom dvorištu.

Inače, u župi Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu 45 djece pohađa župni vjeronauk od prvog do devetoga razreda, a ove godine uz 12 prvopričesnika bilo je i sedam krizmanika.

D. K., KT

Pratite nas: