Na Trideset i drugu nedjelju kroz godinu, 6. studenoga u župi Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu pod pučkom sv. misom svečano je obilježen Dan zahvalnosti, koji se prema odluci biskupa proslavlja u nedjelju nakon svetkovine Svih svetih.
Euharistijsko slavlje na kojem je sudjelovalo oko 150 župljana i kojega su zajedno pjevanjem i sviranjem animirali bend mladih Trinitas i djeca koja pohađaju župni vjeronauk predslavio je župnik vlč. Dražen Kustura.
U prigodnoj propovijedi najprije je protumačio odlomak Lukina evanđelja koji se čitao tu nedjelju u kojemu saduceji Isusu postavljaju pitanje o uskrsnuću mrtvih. Protumačio je kako kroz čitavu povijest ljudskog roda smrt i zagrobni život okupiraju misli čovjeka te kako su mnogi polazeći iz zemaljske perspektive pokušali predočiti ono što dolazi nakon preminuća. „Isus je svojim odgovorom saducejima donio novu dimenziju razumijevanja zagrobnog života koji se bitno razlikuje od našeg zemaljskog iskustva“, kazao je propovjednik te je raj, čistilište i pakao protumačio prije svega kao stanja ljudskih duša. U kontekstu Dana zahvalnosti poručio je kako upravo ta osobina otvara vrata raja te je pozvao vjernike na zahvalnost prema Bogu i bližnjima. „Najvrijednije stvari dobili smo na dar počevši od samoga života, roditelja i osoba do kojih nam je stalo. Stoga je važno svakoga dana izgrađivati osjećaj zahvalnosti prema Bogu na brojnim dobročinstvima koja nam je darovao te na neograničenim prigodama za obraćenje kako bi postigli konačni cilj to jest spasenje duša. Uz to ne smijemo zaboraviti ni svoje bližnje jer zahvalnost otvara vrata raja, pospješuje međuljudske odnose i izgrađuje nas kao ljude i vjernike“, zaključio je župnik Kustura.
Tijekom euharistijske službe vjeroučenici su pod vodstvom s. Nede Kurevije prinijeli darove na oltar, a nakon sv. mise druženje je nastavljeno u župnoj dvorani gdje su prisutni imali prigodu, uz glazbu uživo za koju su bili zaduženi Mladen Tvrtković, Ana Vučić i Mijo Lučić, kušati neke od delicija koje su sami župljani napravili te je za sve bio pripremljen vojnički grah.
D. K., KT

Pratite nas: