U župi Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu u četvrtak, 8. prosinca održan je „Adventski koncert“ u sklopu ciklusa „KoncertiDA“ na kojem su nastupili: zbor, orkestar, gudački ansambl i solisti iz KŠC-a „Sv. Pavao“ Zenica.
Na početku prisutne u crkvi pozdravio je župnik domaćin i glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Dražen Kustura koji je u svom govoru istaknuo važnost vremena došašća kao duhovne priprave za svetkovinu Božića. „Advent je vrijeme intenzivne duhovne priprave za svetkovinu Rođenja Gospodnjega – Božić. To je i razdoblje budnog iščekivanja dolaska spasitelja ljudskog roda Isusa Krista, a papa Franjo će reći da: ‘Osoba koja bdije ne dopušta da je nadvlada obeshrabrenje, nedostatak nade i razočaranje te istovremeno odbacuje poziv mnogih ispraznosti kojih je svijet pun i zbog kojih se ponekad žrtvuje vrijeme i mir, bilo osobni bilo obiteljski.’“, kazao je župnik te poručio: „Glazba zbližava ljude, obogaćuje i oplemenjuje dušu, izgrađuje zajedništvo i popravlja raspoloženje. U ovo predblagdansko vrijeme dopustimo da nas stihovi adventskih pjesama uvedu u otajstvo Božića koje je očitovanje Božje konkretne ljubavi i blizine svakomu čovjeku.“
U 40. minutnom programu pod dirigentskom palicom profesora Davorina Bošnjakovića učenici KŠC-a Sv. Pavao izveli su neke od najpoznatijih adventskih kompozicija poput: Padaj s neba, Zlatnih krila, Visom leteć, a posebnu pažnju publike izazvali su solisti: Maša Perić, koja je izvela skladbu koju je sama komponirala pod nazivom Slutnja, Andrej Buhić za klavirom, Ana-Marija Jurić i Karmela Udovčić.
Dugotrajan aplauz publike i povratak izvođača na bis potvrdio je uspjelost ovoga događaja kojega je snimao Javni RTV servis Bosne i Hercegovine te će snimak koncerta na BHT 1 biti emitiran na Badnjak.
Samom koncertu prethodila je sv. misa koju je predslavio ravnatelj zeničkog KŠC-a vlč. Vlatko Rosić u suslavlju sa župnikom domaćinom vlč. Kusturom.
Na kraju vrijedi istaknuti kako će se četvrti u nizu koncerata iz ciklusa KoncertiDA održati u nedjelju, 8. siječnja 2023. u 19:00 u crkvi u Novom Sarajevu, a na njemu će nastupiti orguljaši: Toni Toplan, Dario Vučić i Danijel Žontar koji će izvesti orguljske skladbe bosanskohercegovačkih skladatelja.
D. K.

Pratite nas: