U župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu u nedjelju, 8. siječnja u sklopu ciklusa „KoncertiDA“ održan je četvrti u nizu koncerata na kojemu su izvedene orguljske skladbe bosanskohercegovačkih skladatelja.
Nastupila su trojica skladatelja: Dario Vučić, Danijel Žontar i Toni Toplan koji su izveli svoje skladbe koje su pripremili upravo za ovu prigodu.
Prije samog koncerta prisutne u crkvi, njih oko 150, u svojstvu domaćina pozdravio je župnik vlč. Dražen Kustura koji je uz riječi zahvale izvođačima i publici istaknuo kako se ovaj koncert razlikuje od prethodna tri budući da trojica skladatelja izvode svoja djela.
Koncert je ukratko predstavio Dario Vučić, inače član pastoralnog vijeća župe Novo Sarajevo, koji je i idejni začetnik ciklusa KoncertiDA. Kazao je kako je kuriozitet ovoga koncerta taj što su sve skladbe praizvedbe. Podsjetio je kako u cijeloj Bosni i Hercegovini postoji svega 15-ak skladbi za orgulje koje su napravili domaći skladatelji, a kako u susjednoj Hrvatskoj taj broj iznosi oko 3000.
U polusatnom koncertu Vučić, Žontar i Toplan izveli su ukupno pet skladbi: Invokacija (Toplan), Sjeta (Vučić), 5piece4organ (Žontar), Brod u magli (Toplan) i Iz tame do svjetlosti (Vučić).
Dugotrajan aplauz i oduševljenost publike na najbolji način su pokazali uspjelost ovoga događaja.
Vrijedi napomenuti kako će sljedeći koncert iz ciklusa KoncertiDa u župi u Novom Sarajevu biti 8. veljače s početkom u 19:00. Na njemu će nastupiti Davor Maraus na udaraljkama.
D. K.

Pratite nas: