U župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu navečer 8. veljače održan je peti koncert iz ciklusa “KoncertiDA”, a na marimbi i vibrafonu nastupio je Davor Maraus, profesor udaraljki na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.
Premda je bilo izrazito hladno u glavnom gradu BiH, na koncertu se okupilo 80-ak ljudi koji su prof. Marausa, nakon svake izvedbe nagradili gromoglasnim aplauzom.

Ovog je renomiranoga umjetnika najavio te nazočnima na početku, u prigodnom ambijentu koji je tvorila svjetlosti svijeća, izrazio dobrodošlicu župnik vlč. Dražen Kustura, glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije.

Prof. Marausa na dvije su skladbe pratili Dario Kos (marimba) i mo Dario Vučić (klavir).

Publika je tako mogla čuti izvedbe: arr. D. Maraus, MEDLEY, Ney Rasauro, TOCCATA AND DIVERTIMENTO, Emmanuel Sejourne, ROMANTICA, Arvo Pärt, SPIEGEL IM SPIEGEL i Davor Maraus: BAHA/FLOWER AT DAWN.
Spomenimo da je prof. Davor Maraus rođen 1979. u Sarajevu. Srednjoškolsko obrazovanje završio je 1998. odličnim uspjehom u klasi prof. Desanke Jovanović. S obzirom da u to vrijeme nije postojao Odsjek za udaraljke, školovanje je nastavio 2000. u Stockholmu (Švedska), kao dio suradnje Muzičke akademije iz Sarajeva i Kraljevske muzičke akademije iz Stockholma. Diplomirao je s najvišom ocjenom u klasi prof. Joakima Anterota. Od srpnja 2014. u zvanju je izvanrednog profesora za stručno-umjetničko područje udaraljki, na Odsjeku za klavir i udaraljke Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Od rujna 2003. do siječnja 2012. radio je kao profesor udaraljki na Srednjoj muzičkoj školi u rodnom gradu. U listopadu 2004. upisao je postdiplomski studij na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, koji je završio u travnju 2008. s najvišom ocjenom.

Nastupao je u: Francuskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Austriji, Švedskoj, Rumunjskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Stalni je član SONEMUS-a, redovna ispomoć Sarajevske filharmonije. Sudionik je seminara u: Parizu, Stockholmu, Gratzu, Dubrovniku, Sarajevu, Banjoj Luci.

Sljedeći koncert u nizu KoncertiDA planiran je za 8. ožujka kada bi trebao nastupiti Sarajevski gradski orkestar s izvedbom Stabat Mater.

KT

Pratite nas: