U petak, 24. veljače nakon pobožnosti Puta križa i sv. mise u župi Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu započele su „Korizmene tribine“. Kroz šest korizmenih petaka isto toliko predavača obradit će sedam glavnih grijeha.

Najprije je u poslijepodnevnim satima u župnoj crkvi župnik vlč. Dražen Kustura predmolio pobožnost Puta križa na kojoj je sudjelovalo 90-ak vjernika. Nakon toga uslijedilo je euharistijsko slavlje kojega je predslavio generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić u koncelebraciji s vlč. Kusturom. U prigodnoj propovijedi osvrćući se na svetopisamska čitanja od toga dana propovjednik je progovorio o tri važna obilježja korizme: molitvi, postu i djelima milosrđa.

Po završetku sv. mise mons. Ćosić u župnom pastoralnom centru održao je prigodno predavanje na temu Grijeh oholosti. Najprije je pošao od biblijske perspektive te je kroz konkretne primjere iz pojedinih knjiga Staroga i Novoga zavjeta naznačio što sveti pisci kažu o ovome grijehu. Također je pojasnio na koji način se oholost manifestira u životima ljudi te koje posljedice ima i na psihološkom planu. Ustvrdio je kako nasuprot svakog grijeha postoji krepost te kako je čovjek slobodan odlučiti uz što će pristati. U završnom dijelu svoga izlaganja ponudio je konkretna rješenja u borbi protiv oholosti ističući poniznost kao krepost koja je u suprotnosti s ovim grijehom.

Nakon predavanja prisutni u dvorani, njih 30-ak, imalo je mogućnost postavljanja pitanja predavaču.

Korizmene tribine u Novom Sarajevu održavat će se i kroz idućih pet petaka. Tako će grijeh škrtosti 3. ožujka obraditi vlč. Ivan Rako, profesor na sarajevskom KBF-u, bludnost i neumjerenost u jelu i piću 10. ožujka preč. Vladimir Pranjić, ekonom Vrhbosanske nadbiskupije, zavist 17. ožujka vlč. Josip Knežević, profesor na KBF-u, srditost 24. ožujka vlč. Oliver Jurišić, katedralni župnik i profesor na KBF-u te lijenost 31. ožujka vlč. Ljubo Zadrić, pastoralni suradnik u NCM-u Ivan Pavao II. i profesor na KBF-u.

D. K.

Pratite nas: