U župi Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu u petak, 3. ožujka nakon pobožnosti Puta križa i sv. mise održana je druga „Korizmena tribina“. Gost predavač, koji je progovorio o grijehu škrtosti, bio je vlč. Ivan Rako, profesor na sarajevskom KBF-u.
Pobožnost Puta križa, na kojoj je sudjelovalo oko 90 vjernika, predvodio je župnik vlč. Dražen Kustura, a nakon toga uslijedilo je euharistijsko slavlje kojega je predslavio i pod njim propovijedao vlč. Rako. Tako je tumačeći evanđeoski odlomak koji se čitao toga dana i koji je govorio o Isusovom odnosu prema Zakonu, među ostalim, poručio kako je Isus donio nove odnose među ljude i njegova reforma nije išla prema dokidanju Zakona. „I premda je donio novost, ona ne pretpostavlja rušenje Božjih zakona, već nadogradnju na njih. A prava nadogradnja se događa po ljubavi. Oni koji ljube oslobodili su se bremena zakona“, zaključio je propovjednik.
Posije sv. mise u župnoj dvorani održana je tribina na kojoj je vlč. Rako progovorio o grijehu škrtosti. U svome izlaganju osim šrktosti u uskraćivanju materijalnih dobara pojasnio je taj grijeh i u duhovnom i emotivnom smislu. „Škrtost duha se očituje u nedostatku velikodušnosti, empatije, suosjećanja i ljubavi prema drugima. Osobe koje su sklone ovom grijehu mogu biti nesposobne pružiti drugima potrebnu pomoć, podršku ili razumijevanje, čak i ako imaju dovoljno resursa za to. Umjesto toga, mogu se fokusirati na sebe i svoje interese, odbijajući dijeliti svoje vrijeme, energiju, talente i resurse s drugima“, poručio je predavač te je pri tome napomenuo kako je škrtost usko povezana s ljudskom pohlepom. Uz to je podsjetio na neke dijelove Svetoga pisma u kojima se spominje škrtost, ali i na nauk crkvenih otaca o ovom grijehu. Zaključno je protumačio kako je najefikasniji lijek u borbi protiv ovoga grijeha djelotvorna kršćanska ljubav.
Po završetku predavanja uslijedila je diskusija u kojoj su prisutni, njih 30-ak, mogli postavljati pitanja, ali i izreći svoje razmišljanje o načinu borbe protiv ovoga grijeha.
Na kraju vrijedi podsjetiti kako će treća po redu Korizmena tribina biti održana u petak, 10. ožujka. Gost predavač će biti preč. Vladimir Pranjić, ekonom Vrhbosanske nadbiskupije, koji će obraditi temu: Grijeh bludnosti i neumjerenosti u jelu i piću.

D. K.

Pratite nas: