Na četvrti korizmeni petak, 17. ožujka prigodno predavanja na temu „Grijeh zavisti“ u sklopu „Korizmenih tribina“ u župi Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu održao je dr. vlč. Josip Knežević, profesor na sarajevskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu.
Kao i prethodna tri petka najprije je u župnoj crkvi moljena pobožnost Puta križa koju je predvodio vlč. Knežević uz sudjelovanje župnika domaćina vlč. Dražena Kusture te 90-ak vjernika.
Uslijedilo je slavlje sv. mise te nakon njega i tribina na kojoj je predavanje pod naslovom Grijeh zavisti – tuga zbog sreće drugoga održao profesor patrologije na sarajevskom KBF-u. Najprije je progovorio općenito o grijesima i njihovom razvrstavanju kroz nauk crkvenih otaca i pisaca te objasnio kako se došlo do brojke od sedam glavnih grijeha. Pri tome je tumačeći zavist naveo kako se ona u otačkoj tradiciji najčešće poistovjećuje s tugom. „Tuđe dobro zavidnik vidi kao vlastito zlo“, istaknuo je vlč. Knežević te dodao: „Zavist je također i žudnja i namjera posjedovati nešto vrijedno što drugi nema i da mi je zbog toga veoma drago. Čak mi je draže što drugi to ne posjeduje, nego li što ja posjedujem.“ Nadalje je tumačeći ovaj grijeh istaknuo kako se on ogleda u tuzi koja idealizira prošlost i žudi za imaginarnom budućnošću. „Riječ je o tuzi koja nastaje kada se idealizira prošlost – kao vrijeme neosporno bolje u odnosu na sadašnje dozivajući ga s naglašenom nostalgijom – te kada se sanja o mitskoj ili mitomanskoj budućnosti. U svakom slučaju riječ je o bijegu u imaginarni svijet kako bi se izbjegla sadašnjost koja se trenutno živi“, poručio je predavač te je ustvrdio kako zavist najviše škodi onome tko zavidi jer ga iznutra zarobljuje, izjeda i čini ga ogorčenim čovjekom. „Dakle, zavist je tuga koja nastaje zbog sreće drugoga kao jedan užasni osjećaj koji uzrokuje u nama i bijeg iz stvarnosti u idealiziranu prošlost i nedosanjanu budućnost. Zanimljivo je kako je zavist osjećaj kojeg čovjek uvijek nastoji sakriti“, napomenuo je vlč. Knežević te je na kraju podsjetio kako je najuspješniji lijek u borbi protiv zavisti smoći snage i poniznosti te iskreno čestitati, pružiti drugom ruku i pohvaliti ga, ali ne pred njim nego pred drugima. „Samo na taj način možemo izvojevati pobjedu – onu nad samim sobom“, zaključio je profesor na sarajevskom KBF-u.
Po završetku predavanja okupljenih, njih 30-ak, imalo je mogućnost postavljati pitanja te iznijeti vlastita razmišljanja o izloženoj temi.
Sljedeća Korizmena tribina bit će održana u petak, 24. ožujka kada će temu Grijeh srditosti izložiti dr. vlč. Oliver Jurišić, profesor filozofije na KBF-u u Sarajevu i katedralni župnik.

D. K.

Pratite nas: