U petak, 24. ožujka nakon pobožnosti Puta križa i sv. mise u župi Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu održana je pretposljednja „Korizmena tribina“. Prigodno predavanje na temu „Grijeh srditosti“ održao je vlč. Oliver Jurišić, profesor na KBF-u i katedralni župnik.

Najprije je pobožnost Puta križa, na kojoj je sudjelovalo 90-ak vjernika, predmolio župnik vlč. Dražen Kustura, glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije dok su prigodne meditacije čitale članice Župnog pastoralnog vijeća Sanja Mijatović i Sanela Kozina. Nakon toga uslijedila je sv. misa koju je predslavio vlč. Jurišić. U prigodnoj propovijedi osvrćući se na prvo čitanje koje se čitalo toga dana protumačio je besmisao osvete. Tako je naveo primjer da je kao mladi svećenik imao prigodu razgovarati s jednim zatvorenikom u zatvoru u Zenici koji je pomno isplanirao osvetu za svog čuvara u logoru koji ga je za vrijeme rata mučio. U konačnici nakon što je proveo svoj plan i „zadovoljio pravdu“ ipak nije u sebi nije osjetio mir i olakšanje. Na tragu toga zaključio je kako osveta i uzimanje pravde u svoje ruke nikada ne donosi trajni mir.

Poslije sv. mise u župnoj dvorani vlč. Jurišić održao je prigodno predavanje na temu Grijeh srditosti te je najprije istaknuo razliku između srditosti koju je opisao kao proces i planiranje te srdžbe koja je njegova izvedba i završetak. To je potkrijepio primjerom iz Svetoga pisma te je naveo: „Pogledajmo Kajinovu srditost na brata Abela koja rezultira Abelovim ubojstvom. Kajin se nakon što Bog odbija njegovu žrtvu srdi na brata i njegova srditost uključuje planiranje bratova ubojstva. Taj izvještaj iz Knjige Postanka možemo čitati kao da postoji vremenski slijed od trenutka kada se Kajin rasrdi na Boga i brata do trenutka kada u srdžbi ubija Abela.“
U nastavku je pojasnio kako se srdžba može smatrati grijehom samo neposredno, dok je srditost grijeh koji izvire iz određenog plana da se učini zlo. „Konačna svrha srditosti je učiniti zlo koje se prethodno isplaniralo dok smo bili obuzet srdžbom, ali ništa nismo učinili“, kazao je profesor na sarajevskom KBF-u te dodao kako je srditost grijeh planiranja buduće osvete ili zla protiv nevinog čovjeka. Zatim je na nekoliko životnih primjera naveo manifestaciju ovoga grijeha da bi u završnom dijelu predavanja pojasnio razliku otvorene i prikrivene srditosti. „Otvorena srditost najčešće je zbog nečijeg dobra. Nju se ne skriva nego se jasno iskazuje navodeći čak i razlog zašto kao na primjer majka koja se rasrdi na dijete zbog zla prema kojemu ono ide i to mu otvoreno iskaže. Prikrivena srditost je grešna i grijeh jer je prema nekom nepisanom zakonu uvijek usmjerena na to da se drugom čovjeku učini zlo“, zaključio je katedralni župnik.

Poslije izlaganja vlč. Jurišića prisutni, njih 30-ak, imalo je prigodu postavljati mu pitanja vezana uz temu koju je obradio.
Na kraju vrijedi spomenuti kako će posljednja „Korizmena tribina“ u 2023. u župi u Novom Sarajevu biti u petak, 31. ožujka. Gost predavač koji će obraditi temu Grijeh lijenosti bit će dr. vlč. Ilija Marković, profesor kanonskog prava na sarajevskom KBF-u i župnik u Ilijašu.

D. K.

Pratite nas: