Posljednju ovogodišnju „Korizmenu tribinu“ na temu „Grijeh lijenosti“ u župi Presvetoga Trojstva u Novom Sarajevu u petak, 31. ožujka održao je vlč. Ilija Marković, profesor kanonskog prava na KBF-u u Sarajevu i župnik u Ilijašu.

Kao i kroz prethodne korizmene petke u crkvi je najprije bila pobožnost Puta križa te je slavljena sv. misa koju je predslavio župnik vlč. Dražen Kustura, glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije.

Po završetku euharistijskog slavlja u župnoj dvorani vlč. Marković održao je prigodno predavanje o lijenosti te je na početku ustvrdio kako nije riječ samo o neradu nego kako taj grijeh obuhvaća nekoliko stanja čovjekove duše i duha kao što su: tromost, mlohavost, nehaj, nebriga i ravnodušnost. Zatim je na dva starozavjetna primjera iz Knjige mudrih izreka i Siraha protumačio lijenost u Starom zavjetu. U nastavku je naveo primjere iz Novoga zavjeta te Katekizma Katoličke Crkve i na taj način objasnio različite aspekte lijenosti kako bi u zaključku ponudio neke od lijekova koji pomažu u borbi s ovim grijehom. Tako je spomenuo: molitvu, strpljenje, bdijenje, svijest o prolaznosti ljudskog života i otvaranja srca Bogu kao najefikasnije terapije protiv lijenosti.

Predavanjem vlč. Marković završene su ovogodišnje Korizmene tribine u Novom Sarajevu kroz koje je obrađena tema Sedam glavnih grijeha. Upriličeno je šest susreta, a predavači su bili: generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, profesor na KBF-u vlč. Ivan Rako, ekonom VN-a preč. Vladimir Pranjić, te profesori na KBF-u: vlč. Josip Knežević, vlč. Oliver Jurišić i Ilija Marković. Na svakoj tribini sudjelovalo je između 30 i 40 župljana.

D. K.

Pratite nas: