Na Nedjelju božanskog milosrđa, 16. travnja u župi Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu četiri djevojčice i tri dječaka pristupili su sakramentu prve svete pričesti.
Euharistijsko slavlje na kojem je bilo oko 200 vjernika predslavio je župnik domaćin vlč. Dražen Kustura uz koncelebraciju ravnatelja Katoličkog školskog centra Sv. Josip u Sarajevu vlč. Marija Ćosića.
Nakon pročitanih misnih čitanja koje su čitali roditelji prvopričesnika u prigodnoj propovijedi vlč. Kustura je tumačeći evanđeoski odlomak od toga dana istaknuo kako vjernici u svojoj svakodnevnici kada su preplavljeni osjećajem straha i neizvjesnosti žele čuti Isusove riječi: „Mir vama!“ Zatim je na osnovu poučne priče pojasnio Kristovo prisustvo pod prilikama kruha i vina. „To je velika istina naše vjere. Isus je stvarno prisutan u posvećenoj hostiji iako ga mi ne možemo vidjeti fizički, niti čuti njegove riječi, ne možemo ga dodirnuti, ali možemo biti sigurni da je on tu, da nas nikada ne napušta te da nam želi biti dobar prijatelj (…) I što se više i češće budete družili s Isusom više ćete biti sretni, manje ćete osjećati strah i vidjet ćete kako sve lakše ide u životu kada njega imamo za prijatelja“, poručio je župnik.

U završnom dijelu propovijedi obraćajući se roditeljima te župnoj zajednici ustvrdio je kako je broj sedam pun simbolike te kako sedam prvopričesnika simbolizira isto toliko darova Duha Svetoga. „Prihvaćajući sedam darova Duha Svetoga mi se ustvari utvrđujemo u postojanosti, nauku apostolskom, zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama (usp. Dj 2,42). Time ustvari nalikujemo na prvu Crkvu koja je svojim svjedočenjem, koje je najbolja propovijed, ustvari druge oduševljavala za Krista. Stoga osjetimo Isusov mir u svome životu te dopustimo da nas susret s njim promijeni nabolje kako bi zajedno sa Sv. Tomom mogli ispovjediti vjeru i klicati: ‘Gospodin moj i Bog moj!’“, zaključio je propovjednik.

Uslijedila je obnova krsnih obećanja te euharistijska služba čiji je vrhunac bila pričest u kojoj je sedam prvopričesnika prvi put pristupilo oltaru.

Na kraju sv. mise nakon župnikove čestitke prigodnu zahvalu, koju su sami napisali, izrekli su prvopričesnici te su nakon toga otpjevali i završnu pjesmu. Vrijedi istaknuti kako su cjelokupni program zajedno s djecom i njihovim roditeljima uvježbale s. Neda Kurevija i s. Silvija Nikolić.

Nakon euharistijskog slavlja i zajedničkog fotografiranja uslijedilo je druženje u župnoj dvorani na koje su prvopričesnici: Adriana Grgurević, Ante Perić, Jakov Gotovac, Luka Knežević, Mihaela Goluža, Monja Miočević i Teodora Kožul pozvali cijelu župnu zajednicu.

D. K.

Pratite nas: