U sklopu ciklusa „KoncertiDA“ Hor opere Narodnog pozorišta iz Sarajeva pod dirigentskom palicom Danijela Žontara u četvrtak, 27. travnja održao je koncert u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu.
Prisutne, njih oko 120, na početku je pozdravio župnik vlč. Dražen Kustura, glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije. Uz izraze dobrodošlice podsjetio je kako je to sedmi koncert u prvoj sezoni KoncertiDA-e te kako brojnost, zainteresiranost i reakcije publike potvrđuju uspjelost ovog projekta. Ujedno je zahvalio izvođačima na sudjelovanju te je prisutnim poželio ugodnu večer u programu kojega je pripremio Hor opere Narodnog pozorišta iz Sarajeva.
Na repertoaru pod dirigentskom palicom Danijela Žontara i uz klavirsku pratnju Ane Petrović našla su se djela: Verdija, Smetane, Čajkovskog, Bacha, Mozarta i Händela. Oduševljenje kod publike na poseban način izazvale su izvedbe Mozartovog Laudate Dominum iz Vespere sollenes de Confessore te Händelova Aleluja iz oratorija Messiah koje je prilagodio Žontar, a gdje su nastupili: Zana Staniškovska, mozzosopran, Alex Mateescu na violini te Lucija Mesarek i Benjanim Drijenčić na trubama.
Publika u Novom Sarajevu dugotrajnim aplauzom nije krila svoje oduševljenje te je na taj način nagradila izvođače.
Podsjećanja radi Hor opere Narodnog pozorišta u Sarajevu osnovan je 1946. Pjevači koji su tijekom svih ovih desetljeća sudjelovali u njemu uvijek su davali svoj puni umjetnički doprinos, a kvaliteta i privrženost ono što rade nikada nisu bili upitni. Zbor se uvijek sastojao od pjevača zavidnih glasovnih mogućnosti što potvrđuje i činjenica da su se iz njega iznjedrili brojni epizodisti, solisti kao i operni pjevači. Repertoarski su prešli svu svjetsku opernu zbornu literaturu. Dobitnici su brojnih priznanja poput: Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva za Orffovu kantatu Carmina burana te one za visoki umjetnički dojam na Križankama u Ljubljani za operu Turandot. Hor opere Narodnog pozorišta imao je i mnogobrojna gostovanja u BiH i inozemstvu: Italiji, Austriji, Njemačkoj, Izraelu, Turskoj…
I na kraju vrijedi spomenuti kako će osmi koncert iz ciklusa KoncertiDA biti održan u ponedjeljak, 8. svibnja s početkom u 19:00, a na njemu će nastupiti djeca i mladi iz župe Presvetog Trojstva iz Novog Sarajeva.

D. K

Pratite nas: