Na svetkovinu Presvetog Trojstva u nedjelju, 4. lipnja istoimena župa u Novom Sarajevu proslavila je svog naslovnika. Središnje euharistijsko slavlje predslavio je žepački župnik i dekan preč. Predrag Stojčević.
S njim u koncelebraciji bilo je još 10 svećenika koji djeluju u glavnom gradu BiH među kojima su bili sarajevski dekan i župnik na Stupu preč. Miroslav Ćavar te župnik domaćin vlč. Dražen Kustura, glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije. Sudjelovalo je oko 300 vjernika, a sv. misu animirao je župni zbor predvođen s. Silvijom Nikolić i profesoricom Anom Andrle uz orguljsku pratnju maestra Darija Vučića.

U prigodnoj propovijedi preč. Stojčević najprije je podsjetio vjernike kako ih je u novosarajevskoj crkvi okupila vjera u jednoga Boga u trojstvu i Trojstvo u jedinstvu. Istaknuo je kako je čitav vjernički život prožet upravo vjerom u jednoga Boga u trima osobama. „Biti kršćanin, biti katolik znači ispovijedati vjeru u ime, ne u imena, Oca i Sina i Duha Svetoga“, istaknuo je žepački župnik te je tumačeći najveće otajstvo kršćanske vjere ustvrdio kako crkveni ocu razlikuju dva važna pojma: teologiju i ekonomiju. „Teologija govori o Bogu u sebi, otajstvu božanskog života u sebi, a ekonomija govori o Božjem djelovanju“, poručio je propovjednik te se u nastavku podsjetio kako je ljudima nemoguće njihovim ograničenim razumom obuhvatiti svu tajnu Trojstva. Napomenuo je kako se sam Bog očitova u svome u Sinu po Duhu Svetomu i to iz ljubavi prema čovjeku te kako mu cilj nije osuditi grešnika nego ga spasiti. Završno je, u skladu s Ivanovim evanđeljem, pozvao vjernike da u svom životu više ljube svjetlost i tako očituju sliku Presvetog Trojstva, a izbjegavaju svaku vrstu tame.

Na kraju sv. mise riječi pozdrava i zahvale izrekao je župnik Kustura. Uz čestitku patrona župljanima u Novom Sarajevu isto tako poželio je dobrodošlicu kolegama svećenicima i hodočasnicima iz drugih župa te ih je pozvao na zajedničko druženje u crkvenom dvorištu nakon sv. mise uz obiteljski stol i okrjepu kojega su pripremili župljani potpomognuti tvrtkom Boreas.

Istoga dana služene su još dvije mise: u 9:00 sati koju je također predslavio preč. Stojčević te u 18:00 koju je predvodio vlč. Ljubo Zelenika, župnik u Haljinićima i vojni kapelan.

Samoj proslavi patrona prethodila je trodnevna priprava na kojoj su sv. mise slavili: fra Šimo Ivelj, vlč. Josip Papak i vlč. Jakov Kajinić.

D. K., KT

Pratite nas: