Svečano je u nedjelju, 17. rujna bilo u župi Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu kada je pod pučkom sv. misom bio zaziv Duha Svetoga i blagoslov učeničkih torbi na početku nove školske i vjeronaučne godine.

Euharistijsko slavlje, na kojem je sudjelovalo više od 100 vjernika, od čega je bilo 20-ak djece predškolskog i školskog uzrasta, predslavio je župnik vlč. Dražen Kustura, glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije. S njim u koncelebraciji bio je vlč. Ljubo Zadrić, profesor dogmatike na sarajevskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu te odnedavno pastoralni suradnik u župi u Novom Sarajevu.

Uvodeći u sv. misu vlč. Kustura pozvao je na molitvu za sve učenike, njihove roditelje te prosvjetne djelatnike na početku nove školske godine, nakon čega je uslijedio blagoslov torbi.

U prigodnoj propovijedi na osnovu svetopisamskih čitanja progovorio je o važnosti oprosta u svakodnevnom životu. Kazao je kako je Isus svojim životom i propovijedanjem donio sliku milosrdnog Boga koji je „slab“ na ljudsko kajanje te kako slijedeći logiku traženja oprosta za grijehe koje pojedinac učini prema drugima i Bogu da je i on sam pozvan na praštanje. „Praštanjem drugima mi ne pokazujemo svoju velikodušnost prema osobama koje su nas uvrijedile niti njima činimo uslugu nego sebi jer ne dozvoljavamo da nas zarobi mržnja, isključivost i vlastiti ponos. Samim tim mi olakšavamo sebi svoju svakodnevnicu“, poručio je glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije te je zaključno poručio kako je put praštanja put osobnog blagoslova.

Tijekom euharistijskog slavlja, kojega je animirao župni bend mladih Trinitas zajedno s djecom koja pohađaju župni vjeronauk, djeca su uz pjesmu također imala i prinos darova, a nakon sv. mise druženje je nastavljeno u župnom pastoralnom centru.

Podsjećanja radi župa Novo Sarajevo osnovana je 1902. te prema posljednjem božićnom blagoslovu obitelji broji oko 1700 članova. Župni vjeronauk kroz sve razrede osnovne škole pohađa 40 djece koji tijekom pastoralne godine sudjeluju na različitim aktivnostima koje župa organizira poput: radionica, Dječjeg ljeta, raspusta u župi, susreta ministranata…

D. K.

Pratite nas: