Na blagdan Kraljice Sv. Krunice u subotu, 7. listopada dio vjernika, njih 42, iz župe Presvetog Trojstva iz Novog Sarajeva hodočastili su u svetište Sv. Ive u Podmilačju te su uz to posjetili Jajce i Travnik.

Predvođeni župnikom vlč. Draženom Kusturom, glasnogovornikom Vrhbosanske nadbiskupije, najprije su posjetili Podmilačje gdje su slavili sv. misu. Nakon toga više o ovome najvećem nemarijanskom svetištu na Balkanu progovorio im je fra Nikica Vujica, župni vikar. Ukratko ih je upoznao s poviješću te aktualnim prigodama u kojima se odvija život u svetištu.

Poslije toga uslijedio je trosatni obilazak Kraljevskog grada Jajca gdje su sudionici uz pratnju vodiča, među ostalim, posjetili: vodopad, muzej AVNOJ-a, katakombe, crkvu Sv. Marija sa zvonikom Sv. Luke te Franjevački muzej koji se nalazi u sklopu jajačkog samostana gdje im je domaćin bio gvardijan fra Vinko Marković. Prigodom posjeta muzeju i crkvi posebno impresivna bila je soba u kojoj se čuva skelet posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića.

Po povratku u Sarajevo hodočasnici su posjetili i župu Sv. Ivana Krstitelja u Travniku gdje im je domaćin bio župnik preč. Josip Lebo, koji je nekada bio župnik u Novom Sarajevu. Osim srdačne dobrodošlice i upoznavanja povijesti i sadašnjosti župe gosti su imali prigodu i za osvježenjem. Posljednja postaja na jednodnevnom izletu bilo je Nadbiskupsko sjemenište Petar Barbarić gdje ih je dočekao duhovnik vlč. Jakov Kajinić. On im je progovorio o povijesti ove odgojno-obrazovne ustanove te na poseban način im je predstavio lik Sluge Božjega Petra Barbarića. Na kraju su zajednički, na njegovom grobu, izmolili molitvu za njegovo proglašenje blaženim.

D. K.

Pratite nas: