Na Tridesetu nedjelju kroz godinu, 29. listopada u župi Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu pod pučkom sv. misom organizirani su Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.
Euharistijsko slavlje u koncelebraciji sa župnikom domaćinom vlč. Draženom Kustura, glasnogovornikom Vrhbosanske nadbiskupije, predslavio je vlč. Ljubo Zadrić, profesor dogmatske teologije na sarajevskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu i pastoralni suradnik u Novom Sarajevu. Sudjelovalo je oko 200 vjernika koji su ispunili župnu crkvu.

U prigodnoj propovijedi vlč. Zadrić osvrnuo se na evanđelje koje se čitalo toga dana i koje je govorilo o dvije zapovijedi ljubavi: prema Bogu i bliženju. Kazao je kako se često može čuti slogan: „Život je zakon!“ koji podsjeća kako se cijeli život odvija po nekim zakonitostima. Pojasnio je kako je Isus 613 poznatih zapovijedi koje su Izraelci imali sveo na dvije jednostavne zapovijedi: ljubavi prema Bogu i bližnjemu. U nastavku je govoreći o Danima kruha i zahvalnosti istaknuo kako je možda potrebno razmisliti i donijeti zakon o kruhu koji bi smanjio glad u svijetu. Pri tome je ponudio jednostavnu formulu za odgovornijim odnosom prema hrani, a to je da svatko sa svojim bližnjim dijeli svoj komad kruha i da nitko iz pohlepe ne uzima više od onoga što mu je potrebno.

Nakon propovijedi djeca koja pohađaju župni vjeronauk obučena u narodne nošnje imala su prinos darova te su tako prinijeli: kruh, vino, sjemenje, povrće…

Na kraju sv. mise, koju su pjevanjem animirala djeca osnovnoškolskog uzrasta pod vodstvom s. Silvije Nikolić, riječi zahvale uputio je župnik vlč. Kustura te je sve prisutne pozvao na zajednički ručak u župnu dvoranu kojega su pripremili sami župljani.

Tijekom druženja nazočni su imali prigodu kušati gulaš te se počastiti s nekim od pekarskih proizvoda i delicija koje su pripremili djeca i njihovi roditelji, a u poslijepodnevnim satima župnik je posjetio nedavno otvorenu kuću za migrante maloljetnike koju vodi Isusovačka služba za izbjeglice – JRS te im uručio hranu.

D. K., KT

Pratite nas: