Na blagdan Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca u župi Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu održan je adventski koncert u sklopu ciklusa „KoncertiDA“.

Na njemu su pod dirigentskom palicom Davora Kožula, nastupili: Tamburaški orkestar Mostar, Muška klapa Trs, Iva Čović, sopran, Ivana Vlašić, truba i Filip Milošević, orgulje.

Prije samog koncerta, koji je inače bio treći u drugoj sezoni ciklusa KoncertiDA, prisutnu publiku, njih više od 100, pozdravio je župnik vlč. Dražen Kustura, glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije. Ukratko je podsjetio kako je došašće vrijeme priprave za najradosniji kršćanski blagdan – Božić te kako ga karakteriziraju poziv na budnost i spremnost na susret s Isusom. „U tom odnosu Bog je onaj koji preuzima inicijativu i želi se približiti čovjeku. ‘Bdjeti, naime, znači imati spremno srce. To je stav stražara na noćnoj straži koji ne dà da ga svlada umor, da zaspi, nego ostaje budan čekajući svjetlo koje dolazi. Gospodin je naše svjetlo i lijepo je pripraviti svoje srce da ga dočeka molitvom i iskaže mu gostoprimstvo djelima ljubavi’, riječi su pape Franje koje svoju posebnu težinu imaju u aktualnom trenutku u kojemu se svijet nalazi“, naveo je vlč. Kustura te dodao: „Iščekujući Božić nemojmo zaboraviti kako Isusa imamo prigodu svakodnevno, osim na svetoj misi, susresti i u svakom čovjeku, osobito onomu koji je u potrebi. Pripraviti svoje srce za najradosniji kršćanski blagdan znači osloboditi se: ravnodušnosti, nezainteresiranosti za bližnjega, samodostatnosti i svakodnevne rastresenosti u čemu nam glazba itekako može pomoći. Stoga bih želio da večerašnji koncert bude i svojevrsna duhovna obnova za svakoga od nas iz koje ćemo izići obogaćene duše i osnaženi za suočavanje sa svakodnevnim izazovima.“

Poslije pozdravnog govora uslijedio je jednosatni koncert na kojemu su gosti iz Mostara izveli neke od najpoznatijih adventskih pjesama poput: Raduj se o, Betleme, Padaj s neba, Gabriel’ oboe i brojne druge. Publika je osobito uživala u izvedbama klape Trs koja je otpjevala pet pjesama. Oduševljenje nije krila ni izvedbama solistkinje Ive Čović uz pratnju Filipa Miloševića na orguljama te Ivana Vlašić na trubi. Dugotrajni aplauz na kraju koncerta u dobro ispunjenoj župnoj crkvi najbolji je pokazatelj uspjelosti ovog adventskog događaja.

Vrijedi spomenuti kako su na koncertu bili prisutni predstavnici crkvenog, ali i društveno-političkog života, među kojima i veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić.

Cijeli događaj snimao je Javni RTV servis Bosne i Hercegovine koji će koncert iz Novog Sarajeva emitirati na svome programu na Badnjak.

Podršku u realizaciji projekta dali su Federalno ministarstvo kulture i sporta, JP BH Pošta, Katolički tjednika i portal Nedjelja.ba.

KT

Pratite nas: