Svečano je bilo na Petu uskrsnu nedjelju, 28. travnja u župi Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu kada je pod pučkom sv. misom sakrament potvrde za 16 krizmanika podijelio vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić.

Kao što je to običaj prije euharistijskog slavlja nadbiskupa je najprije dočekao župnik domaćin vlč. Dražen Kustura, glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije zajedno s krizmanicima i njihovim kumovima. Nakon blagoslova s Presvetim i izgovorenih molitvi mons. Vukšić je imao kratki susret s krizmanicima čime je stekao uvid u njihovo poznavanje vjeronauka.

Uslijedila je sv. misa koju predslavio nadbiskup Tomo u koncelebraciji sa šestoricom svećenika među kojima je bio i sarajevski dekan i župnik na Stupu preč. Miroslav Ćavar. Nakon naviještenog evanđelja župnik Kustura ukratko je predstavio krizmanike i to: osmero iz Novog Sarajeva, petero s Marijin Dvora, po jedno iz katedrale, Vogošće i Visokog.

U prigodnoj propovijedi vrhbosanski nadbiskup se osvrnuo na evanđeoski odlomak koji se čitao toga dana, a u kojemu je Isus sebe predstavio kao trsa. Pri tome je kazao kako loze da bi dale urod moraju biti nakalemljene na trsa te je pojasnio kako je Isus tom alegorijom ustvari želio poručiti kako vjernici mogu dati dobar urod samo ukoliko su nakalemljeni na njega. Potaknuo je pripravnike za sakrament potvrde da na osnovu te slike i primljenih darova Duha Svetoga donose oblije roda i to na dvije razine: osobnoj te evangelizacijskoj.

Poslije propovijedi krizmanici i svi okupljeni ispovjedili su svoju vjeru te se odrekli sotone, a nadbiskup je molitvom i polaganjem ruku te mazanjem uljem krizme podijelio sakrament potvrde.

Na kraju je riječi zahvale izrekao župnik Kustura, a krizmanici i njihove obitelji pobrinuli su se da se svi prisutni u crkvi nakon sv. mise u župnom dvorištu osvježe uz kolače i piće.

D. K.

Pratite nas: