Komorni mješoviti zbor “Lola” iz Sarajeva, pod dirigentskom palicom Josipa Katavića održao je u nedjelju, 12. svibnja koncert u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu u sklopu drugog ciklusa “KoncertiDA”.

U 45-minutnom nastupu oko 90 posjetitelja moglo je uživati u vrhunskim izvedbama ukupno 11 skladbi. Na programu će se našla djela: C. Monteverdija, W. Byrda, A. Brucknera, A. Pärta, T. Skalovskog, C. Vinavera, Z. Lukáša, N. Savića, D. Hristova, D. Veličković-Pantića. Dugotrajan aplauz na kraju najbolji je pokazatelj koliko je publika uživala u ovom koncertu, koji je bio ujedno i osmi po redu u drugoj sezoni “KoncertiDA”.

Inače, Komorni mješoviti zbor “Lola” osnovan je u siječnju 2015. s idejom njegovanja klasične i moderne zborne literature, kao i približavanje zbornog pjevanja mladima.
Na svom repertoaru izvodi skladbe starih majstora, romantičara i skladatelja XX. stoljeća, kao i skladbe zasnovane na narodnim motivima naroda regije.
U svom relativno kratkom djelovanju, zbor je imao mnogobrojne samostalne koncerte i nastupe, kao i zajedničke koncerte sa zbornim ansamblima i orkestrima kako iz BiH, tako i iz Europe.
Do sada je sudjelovao na devet međunarodnih festivala i natjecanja i osvojio 18 nagrada, i to:
– 2 Grand prixa
– 1 laureat
– 2 nagrade za najboljeg dirigenta
– 4 prva mjesta u kategorijama u kojima se natjecao
– 2 srebrne medalje
– 3 nagrade za najbolje izvedbe skladatelja iz BiH i romantičara
– 1 nagrada publike
– 3 druga mjesta

Komorni mješoviti zbor “Lola” 2019. izabran je u 10 zborova iz cijeloga svijeta koji su se natjecali na prestižnom međunarodnom natjecanju zborova u gradu Spital na Dravi (Austrija), i bio prvi zbor iz BiH, te četvrti iz regije koji je imao tu čast sudjelovati u 56 godina dugoj tradiciji tog natjecanja.

Na kraju vrijedi spomenuti kako je idući koncert u župnoj crkvi u Novom Sarajevu planiran za subotu, 8. lipnja s početkom u 19:00, a na njemu će nastupiti gosti iz Crne Gore, kvartet kontrabasa “Bassonegro”.
D. K.

Pratite nas: