Na svetkovinu Presvetog Trojstva u nedjelju, 26. svibnja istoimena župa u Novom Sarajevu proslavila je svoj patron.

Središnje euharistijsko slavlje na kojemu je sudjelovalo oko 250 vjernika predslavio je ekonom Zadarske nadbiskupije, župnik i čuvar svetišta Sv. Šime u Zadru vlč. Damir Šehić. S njim u koncelebraciji bilo je 12 svećenika, među kojima stupski župnik i dekan Sarajevskog dekanata preč. Miroslav Ćavar te župnik domaćin vlč. Dražen Kustura, glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije.

U prigodnoj propovijedi vlč. Šehić protumačio je najveću tajnu vjere kršćana – vjeru u Presveto Trojstvo u kojemu su božanske osobe u međusobnom odnosu. „Bog koji se čovjeku objavio ujedno mu je pokazao ljepotu odnosa. Ako malo bolje promotrimo vlastite živote, uočit ćemo, da su prožeti odnosima. Ti odnosi nipošto ne mogu biti reducirani i nestati, jer smo bića odnosa-relacija. Prvotni odnosi nas upućuju na roditelje, zatim na djecu, svijet koji je oko nas počinjemo percipirati kao stanište u kojemu smo pozvani tražiti vlastito mjesto i smisao. Čovjek je u svojoj biti „biće odnosa“ i zajedništva. Današnja svetkovina nas stavlja u najveće i najdublje zajedništvo ikada, ono Presvetog Trojstva. Iako nam se može činiti nejasno i neshvatljivo, ideja trojstva je ona koja seže u prva stoljeća Kršćanstva. Otac, Sin i Duh Sveti jesu božanske osobe koje u vječnom promislu daju vidjeti i osjetiti Božju snagu i djelovanje“, kazao je, među ostalim, propovjednik podsjećajući prisutne kako se Otac objavio kao stvoritelj, Sin kao otkupitelj te Duh Sveti kao posjetitelj. Zatim je napomenuo kako Crkva živi u vremenu Duha Svetoga. „Parakletos, zaštitnik, čuvar, dar je od Sina i Oca koji su poslali Duha branitelja. Sve što u životu radimo i sve što činimo pozvani smo činiti moleći Duha da nas nadahne, ne da bude volja naša, nego Njegova. Neka nas euharistija koju danas slavimo poveže u našem zajedništvu da poput Presvetog Trojstva i mi živimo ljudsku puninu ljubavi, iskrenosti i radosti“, zaključio je ekonom Zadarske nadbiskupije.

Prije završnog blagoslova riječi zahvale izrekao je župnik vlč. Kustura. Osobito je zahvalio svojim župljanima koji su se na različite načine potrudili kako bi proslava patrona prošla dostojanstveno, zatim kolegama svećenicima te predslavitelju misnog slavlja vlč. Šehiću. Izrazio je nadu kako će se u budućnosti ostvariti što bolja suradnja između župe Sv. Šime u Zadru i župe Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu koja treba uskoro započeti provedbom programa prekogranične suradnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine pod pokroviteljstvom hrvatskog Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Zahvaljujući domaćim župljanima i tvrtkama Boreas i Džajić commerce poslije sv. mise u župnom dvorištu organizirana je mala okrjepa.
Za kraj vrijedi spomenuti kako se župa Presvetog Trojstva za proslavu patrona pripremala misama trodnevnicama koje su predslavili: vlč. Marin Babić, tajnik vrhbosanskog nadbiskupa, vlč. Josip Dedić, ekonom u Nadbiskupijskom sjemeništu Petar Barbarić u Travniku te vlč. Mario Bernadić, dekan na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu.

Na samu svetkovinu mise u 9:00 i 11:00 predslavio je vlč. Šehić, dok je večernju sv. misu imao vlč. Ljubo Zadrić, profesor na sarajevskom KBF-u i pastoralni suradnik u Novom Sarajevu.
D. K.

Pratite nas: